Máte strach ze silikonového nádobí?

Silikonové chňapky - praktické a veselé Silikon není guma, ačkoliv se tak chová. Silikon je materiál vyrobený z křemičitého písku. Co ho dělá tak výjimečným? Jsou to jeho inertní vlastnosti. Slovo inertní znamená, že je chemicky stálý, neaktivní. Silikon odolává extrémním teplotám, aniž by se z něho uvolňovaly jakékoliv zdraví škodlivé látky nebo pachy. Neproniká do jídla, je hygienický, můžete ho umývat v myčce, nic vám nepoškrábe, za všech okolností udrží svůj tvar, je lehký a rychle přijdete sami na spoustu dalších výhod.

Silikonová mašlovačka Běžné silikonové nádobí odolává teplotám mezi -40 °C a +230 °C. Je tedy vhodné na mražení potravin i pro jejich tepelné zpracování. Dejte si pouze pozor na poškrábání ostrými předměty a kontakt s přímým plamenem.

Silikon má i další vlastnosti, které z něj dělají výjimečného společníka při vaření a pečení. Nejen, že odpuzuje vodu, zároveň je paropropustný. Má vynikající tepelnou vodivost díky čemuž budete mít napečeno až o třetinu rychleji. Uspoříte tedy nejen čas, ale i nemalé peníze. Nejste omezeni ani typem vaší trouby. Nádobí ze silikonu můžete použít jak v troubě elektrické, tak i v plynové či mikrovlnné.

Revoluční je silikon tím, kolik tradičně používaných materiálů nahradil:

Kov Vyklápění ze silikonových forem jde jako po másle i přes to, že žádné máslo na vymazání formy nepoužijete. V troubě se k silikonovému plechu či formě nic nepřipálí.
Dřevo Na silikon se nepřilepí syrové těsto, nemusíte ani vál posypat moukou.
Plast Kuchyňské náčiní ze silikonu vám novou, drahou pánev nepoškrábe.
Papír Pečící podložka vás zbaví nutnosti neustále kupovat další papír na pečení.
Peří Silikonová mašlovačka je nepoměrně lépe udržovatelná a tím i hygieničtější než klasická.
Látka V chňapce ze silikonu se nikdy nespálíte a jen tak nezapálíte ani samotnou chňapku.

 

Skladování silikonových pomocníků je další výhodou. Nádobí můžete přehnout, vál srolovat. Celou vaši silikonovou soupravu uložíte do jednoho šuplíku. Zejména ve stísněných prostorách panelákových kuchyní vám tato vlastnost významně pomůže s udržením pořádku.

Všechny tyto vlastnosti umožňují výrobu forem bláznivých tvarů. Dokázali byste upéct moučník ve tvaru hradu nebo stadiónu? Mašinky a vagónů? Naplnit pohledy dětí obdivem nikdy nebylo tak snadné. Možná je budete muset i přemlouvat, bude jim líto tak krásné dobroty vůbec jíst.

Silikonová podložku ocení všichni Pokud se nechcete vzdát krásných forem po babičce, a udělat z nich už jen dekorace na chalupu, určitě vyzkoušejte alespoň silikonovou podložku. Její pořízení váš rodinný rozpočet nezruinuje a uvidíte, že se stane vaším věrným pomocníkem. Na silikon se nelepí těsto, takže ji můžete prakticky využít při jeho přípravě jako vál. Nebo položte podložku na plech, nahradí vám navždy pečicí papír.

Samozřejmě platí, nejlevnější není nejlepší. Dejte si pozor na pokoutně prodávané formy a nádobí pochybného původu. Pokud výrobek ohnete a v ohybu se objeví bílá barva, svědčí to o nízké kvalitě použitého silikonu. Silikonové náčiní nemá gumový zápach. Dejte si pozor, a těmto výrobkům se zdaleka vyhněte!